print

O piškotkih

13.06.2013

O piškotkih

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je tako s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske

  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave

  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene

  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi

  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani

  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Kako upravljati in onemogočiti piškotke na osebnem računalniku

Shranjevanje piškotkov je pod vašim popolnim nadzorom, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabljate, hranjenje piškotkov omejite ali onemogočite. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Splošni pogoji

Zahvaljujemo se vam za obisk spletnih strani Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica (OOZ Nova Gorica) www.ooz-novagorica.si.

Varovanje zasebnosti 

OOZ Nova Gorica spoštuje vašo zasebnost in se zavezuje, da bo osebne podatke, pridobljene preko spletnega informacijskega sistema, skrbno varovala in jih brez vaše privolitve ne bo posredovala tretji osebi oziroma jih uporabila v druge namene. Ker obstajajo v spletnem informacijskem sistemu določene povezave na druge, zunanje spletne strani, ki niso vezane na spletne strani OOZ Nova Gorica, ne prevzemamo nobene odgovornosti za zaščito podatkov na teh spletnih straneh. 

Piškotki (angl. Cookies) 

Piškotki so informacija o vašem obisku spletnih strani. Na vaš računalnik se ob obisku spletne strani namesti piškotek (datoteka z informacijami), ki na eni strani poskrbi za enostavnost in hitrost, vendar pa po drugi strani predstavlja tudi vdiranje v zasebnost oziroma možnost kasnejšega usmerjenega oglaševanja. 
V piškotku so osnovni podatki o vašem obisku določene spletne strani. Najprej je zapisano ime vašega računalnika oziroma vaše ime ter ime obiskane spletne strani. Vsebina piškotka se shrani na vašem računalniku v posebnem direktoriju. Z dvakratnim klikom na datoteko dobite podrobnejše informacije o obiskani spletni strani, datumu in uri obiska. Vsi ti podatki so shranjeni tudi pri upravljavcu spletne strani, ki ste jo obiskali. Na ta način se lahko izve marsikaj o strojni opremi vašega računalnika in uporabi interneta. 
Piškotke lahko z določenimi nastavitvami brišemo, izključujemo oziroma jih pogojno uporabljamo. V osnovi so brskalniki nastavljeni tako, da piškotke sprejemajo, zavračajo pa nastavljanje piškotkov, ki ne izvirajo s področja zapisanega v naslovni vrstici. 
OOZ Nova Gorica se zavezuje, da bo po svojih najboljših močeh varovala podatke in zasebnost obiskovalcev spletnih strani. Da bi preprečili nepooblaščen dostop do pridobljenih podatkov ali njihovo razkritje, ohranili natančnost osebnih podatkov in zagotovili njihovo ustrezno uporabo, uporabljamo ustrezne tehnične in organizacijske postopke za zavarovanje podatkov, ki jih zbiramo. 

Pravno obvestilo

1. Uvod 
Spletno mesto je za namen tega obvestila pojem, ki zajema vse spletne strani na naslovu www.ooz-novagorica.si . 
Pravno obvestilo se nanaša na vstopno stran in vse podstrani spletnega mesta, zato vas prosimo, da natančno preberete Pogoje uporabe spletnih strani, ki se nanašajo na vsakogar, ki obišče to spletno mesto. Z uporabo spletnega mesta uporabnik potrjuje, da sprejema tu opisana pravila in se z njimi strinja. 

2. Vsebina spletnega mesta www.ooz-novagorica.si 
Vse vsebine, ki se nahajajo na spletnem mestu, so informativnega značaja in služijo predvsem informiranju. OOZ Nova Gorica se obvezuje, da bo storila vse kar je v njeni moči, da bodo podatki na spletnem mestu resnični, zanesljivi in kakovostni. S tem pa ne odgovarja za morebitne tipkarske napake in za zamude ter pomanjkljivosti pri vnašanju ažurnih podatkov. 
Kazenska in civilna odgovornost OOZ Nova Gorica za stvarne in pravne napake na informacijah je popolnoma izključena in ne odgovarja za nikakršno neposredno ali posredno škodo ali neprijetnosti, ki bi lahko uporabniku nastale zaradi uporabe morebitnih napačnih, nepopolnih ali netočnih informacij, ki bi se znašle na spletnemu mestu. 
Uporabniki lahko razpolagajo z vsebinami na spletnem mestu za svojo osebno uporabo, pri čemer ne smejo biti kršene avtorske pravice. Avtorji vsebin niso odgovorni za morebitne škodljive posledice uporabe. Kakršnakoli druga uporaba ali distribucija teh spletnih vsebin ali njihovega dela ni dovoljena. 

3. Zaščita avtorskih pravic 
Spletno mesto je izključna last OOZ Nova Gorica, zato je prepovedana kakršnakoli zloraba podatkov, slik, besedil in drugih podatkov, ki so del tega spletnega mesta. Vse informacije in gradiva (pisna in slikovna) objavljena na spletnem mestu so v zakonsko dovoljenem okviru predmet avtorske zaščite ali druge oblike zaščite intelektualne lastnine OOZ Nova Gorica. 
Vse pravice v zvezi z vsebino in grafičnimi elementi oziroma drugimi predstavitvami v kakršnikoli obliki na spletnem mestu OOZ Nova Gorica, kot so slike, ilustracije, audio video posnetki, fotografije, ikone, besedila in druga gradiva, kot tudi sam portal in njegova oblika, so pridržane in se lahko reproducirajo le v nekomercialne namene. Kakršnokoli spreminjanje, reproduciranje, distribuiranje ali prikazovanje v javnosti tujega dela ali kakršnakoli uporaba objavljenega gradiva je prepovedana, razen v primeru izrecnega pisnega dovoljenja OOZ Nova Gorica. Dovoljeno je tiskanje in shranjevanje dokumentov le v osebne, izobraževalne ali kako drugače nekomercialne namene pod pogojem, da upoštevate avtorske pravice ali druga lastniška obvestila, vsebovana v objavljenih dokumentih. 

4. Varstvo osebnih podatkov 
Kot uporabnike naših storitev vas želimo seznaniti, da bomo izključno za potrebe komuniciranja z vami uporabljali vse od vas pridobljene informacije ali gradivo in da vašega imena in drugih osebnih podatkov ne bomo uporabljali v nasprotju z vašo voljo. Vaše osebne podatke bomo začeli obdelovati v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov le na podlagi vašega posebnega dovoljenja. Obdelava pomeni zbiranje, shranjevanje ali združevanje podatkov v zbirkah osebnih podatkov, spreminjanje, uporabo ali sporočanje, vključno s prenosom, iskanjem, blokiranjem in brisanjem. Vaši osebni podatki se bodo shranjevali in uporabljali le toliko časa, dokler je to potrebno za dosego namena. 

V zvezi z varstvom osebnih podatkov vam zagotavljamo, da glede njihovega varstva, zavarovanja, vodenja Spletnega kataloga članov OOZ Nova Gorica in drugih pravic in obveznosti, ki jih OOZ Nova Gorica ima, v celoti spoštujemo zakonske določbe. Ko brskate po spletnem mestu OOZ Nova Gorica ste anonimni. Pri nekaterih razdelkih naših spletnih strani se lahko zgodi, da nam boste zaradi korespondence ali registracije na straneh zaupali svoje osebne podatke. OOZ Nova Gorica jamči, da bo osebne podatke varovala kot zaupne, vsi morebiti pridobljeni osebni podatki uporabnikov te spletne strani, pa bodo obdelani skladno z določili veljavne zakonodaje. Osebne podatke, ki jih OOZ Nova Gorica pridobi z registracijo posameznika, uporablja izključno za namen obveščanja o področjih, ki jih v okviru registracije uporabnik izbere, za morebitne potrebe komercialnega sporočanja pa bo OOZ Nova Gorica pridobljene osebne podatke uporabljala zgolj in le na podlagi vnaprej pridobljenega soglasja prejemnika tovrstnih sporočil. 

Ti podatki se shranjujejo dokler se uporabnik od storitve obveščanja ne odjavi. Od prejemanja e-novic se lahko uporabnik odjavi kadarkoli, in sicer tako, da v prejetem elektronskem sporočilu klikne na označeno povezavo in sledi navodilom. Če ste nov uporabnik spletnega mesta, vas bo OOZ Nova Gorica ali pooblaščena tretja oseba kontaktirala prek elektronskih sredstev samo, če boste v to vnaprej privolili. 

5. Zunanje povezave 
Del spletnega mesta so tudi povezave na spletne strani, ki niso del spletnega mesta OOZ Nova Gorica. Za vsebino na teh spletnih straneh OOZ Nova Gorica ne odgovarja. 

6. Omejitev odgovornosti 
Vse informacije in gradiva (pisna in slikovna), objavljena na spletnih straneh www.ooz-novagorica.si si so informativne narave. OOZ Nova Gorica skrbi za pravilnost, ažurnost in popolnost podatkov na spletnem mestu www.ooz-novagorica.si, vendar za njihovo točnost in celovitost ne more jamčiti in iz tega naslova ne prevzema nikakršne odgovornosti. Uporabniki uporabljajo objavljene vsebine na lastno odgovornost. Za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa do, uporabe ali ne možnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini ne odgovarja OOZ Nova Gorica, prav tako nobena druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi spletne strani ali še sodeluje pri nadgradnjah. 

Spletno mesto vsebuje tudi informacije tretjih oseb in povezave s spletnimi stranmi, ki jih upravljajo tretje osebe, vendar OOZ Nova Gorica ni odgovorna za njihovo vsebino. Na delovanje omenjenih spletnih povezav OOZ Nova Gorica nima nikakršnega vpliva in ne more nadzorovati ali upoštevajo pogoje o zasebnosti ali ne, prav tako OOZ Nova Gorica nima vpliva na zakonitost in točnost vsebine teh spletnih mest, zato je pri obisku in uporabi povezanih spletnih mest odgovornost OOZ Nova Gorica, za vse primere izključena.

OOZ Nova Gorica tudi ne more biti odgovorna za poškodbe (vključno tiste, ki jih povzročijo virusi) računalniške opreme, mobilnih telefonov ali katerekoli druge aplikacije, s katero je mogoče dostopati do spletnih strani www.ooz-novagorica.si, zaradi uporabnikovega obiska strani ali kakršnekoli njene uporabe. OOZ Nova Gorica ni odgovorna za nikakršno škodo kakršnekoli vrste, ki bi utegnila nastati zaradi uporabe ali nezmožnosti uporabe spletnih strani www.ooz-novagorica.si.

7. Blagovne znamke & logotip 
Blagovne znamke, logotipi in storitvene ikone, ki se nahajajo na spletnih straneh www.ooz-novagorica.si, so registrirane ali neregistrirane blagovne znamke OOZ Nova Gorica ali z njo povezanih organizacij oziroma pooblaščenih partnerjev, za objavo katerih ima OOZ Nova Gorica dovoljenje njihovih lastnikov. Pravica do uporabe znamk, logotipa ali katerekoli licence, katerih lastnik je OOZ Nova Gorica ali tretje osebe, brez pisnega dovoljenja ni dovoljena. Zloraba kakršnegakoli gradiva ali vsebine, prikazane na spletnih straneh www.ooz-novagorica.si je strogo prepovedana in kazniva. 

8. Uporaba informacij in gradiv ter sprememba podatkov 
OOZ Nova Gorica si bo prizadevala podatke in informacije objavljene na spletnih straneh tekoče posodabljati. Hkrati si pridružuje pravico do spreminjanja vsebine brez predhodnega obvestila. Vse informacije, objavljene na spletnih straneh www.ooz-novagorica.si so informativnega značaja in za lastnika spletnih strani niso zavezujoče. 
Pravno obvestilo lahko OOZ Nova Gorica kadarkoli spremeni in je za uporabnike zavezujoče v vsakokrat spremenjeni obliki, zato priporočamo, da jih v primeru uporabe spremljate na spletni strani. 
OOZ Nova Gorica ne odgovarja za mnenja uporabnikov spletnega mesta in druge vsebine, na katere le-ta nima vpliva. 

9. Zaključek 
Z vstopom na spletno mesto www.ooz-novagorica.si uporabnik potrjuje, da sprejema opisane pogoje in pravila uporabo sklepnih strani, se z njimi strinja ter soglaša, da je seznanjen z vsemi zgoraj navedenimi pogoji in pravili uporabe spletnega mesta.