DAN PROMOCIJE POKLICEV 2023 - več kot 40 goriških podjetij bo predstavljalo 90 poklicev!

Že več kot desetletje se posvečamo promociji poklicev z namenom ozaveščanja širše javnosti, še posebej osnovnošolcev, ki se bližajo odločitvi glede karierne usmeritve. V projekt je vključenih 13 osnovnih šol vseh 6 goriških občin, iz leta leto pa beležimo tudi vedno večjo odmevnost in predvsem, kar je najpomembnejše, izjemen interes številnih učencev, da se dogodka udeležijo. Visoko dodano vrednost dogodka so zaznali tudi številni starši in na drugi strani podjetniki in obrtniki, ki se vedno bolj zavedajo, kako pomembno je, da se naši mladini predstavi lokalno gospodarstvo in to na način, kot ga nihče drugi ne izvaja. Učenci si lahko namreč poklic, ki jih zanima, ogledajo kar v živo, v sami obratovalnici podjetja. Tudi letos bo tako. Tokrat predstavljamo poklice neposredno na naši spletni strani in verjamemo, da ne bodo samo starši z učenci tisti, ki se bodo znašli med temi vrsticami, temveč tudi številni drugi, ki jih zanima, katera področja in poklici se v naši čudoviti regiji tokrat predstavljajo.

21.11.2023
12:30
Pred občinsko stavbo (MONG) in v obratovalnicah goriških podjetij

Že letos februarja smo 13 osnovnim šolam, konkretneje, 400 učencem, pomagali spoznati poklic v živo. Predvsem se je zbornica za to odločila prav zaradi časa COVID-a, ko smo vsi bili kar nekaj let prikrajšani druženja in tovrstnih dogodkov. Za devetošolce je sicer bil februar že nekoliko neugoden, saj morajo biti takrat že konkretno odločeni, katero poklicno pot ubrati. Iz tega razloga smo priložnost dali tako devetošolcem, kot tudi osmošolcem, zaradi česar je bila najbrž tudi udeležba toliko večja. Kakšno število učencev se bo letos znašlo pred občinsko stavbo, glede na to, da bo dogodek namenjen izključno devetošolcem, še ne vemo, dejstvo pa je, da z letošnjim novembrom ponovno zaganjamo sile kot je to velevala naša ustaljena desetletna praksa. Tako bodo tudi naši devetošolci pravočasno dobili priložnost in se morda dodatno prepričali, da je pot, za katero se odločajo, res tista prava. 

V torek, 21. novembra 2023, bo torej spet veselo in predvsem navdihujoče. Če smo pred leti predstavili 27 poklicev, letos februarja 51, jih bomo s pomočjo več kot 40 podjetij in organizacij v novembru, predstavili kar 90! Podjetja so pokazala veliko zanimanje in predvsem razumevanje problematike s področja kadrovskih primanjkljajev, s čemer se tudi sama soočajo, ter ne nazadnje, slabega poznavanja lokalnih podjetij in poklicev, ki jih le-ta nudijo. Letošnja novembrska novost so tudi poklici s področja zdravstva, z nami ostajajo tudi poklici vojaka, policista in gasilca. Tu so tudi poklic nabavnika, poklici iz marketinga, turizma, področje informacijske tehnologije smo letos obogatili z dodatnimi poklici. Nadvse pohvalno so se izkazali tudi gostinci, ki so se letos povezali in bodo v restavraciji Primula združili večino najbolj priznanih goriških gostincev ter na zanimiv način, v praksi predstavili svoje poklice. Tudi gradbinci se bodo letos predstavili z novimi poklici, med drugim tudi s poklicema kot sta arhitekt in geodet ter z vsemi ostalimi ključnimi poklici s področja gradbene industrije, katera se zaradi nenehnih tehnoloških napredkov vedno bolj sooča tudi z nadgradnjo poklicnih profilov. 

KDO BO PREDSTAVLJAL POKLICE?

Da se je Goriška povezala, so zaslužna številna podjetja in obrtniki, ki so z veseljem pristopili, kot npr.: Grafika Soča, Copigraf, Cvetličarna Nataša, Apia, Evitas, MEGATERM, Mizarstvo Ferfolja, Urdih Transport, Rokava, Zidarstvo Simčič, GEO, KNAUF TEAM BEGO, GIPSAL, SEYFOR, Rolu, Kolektor, Kamnoseštvo Brezavšček, Gradnje SL, Rijavec Robert s.p., Jernej Golob, Avtodvigala Štakul, vodovodi in Kanalizacije Nova Goric, INSTRUMENTATION TECHNOLOGIES, RTV servis, Primorski tehnološki park, BUSINESS SOLUTIONS, CARPE DIEM, EDITOR, Frizerski salon Suzana, Frizerski salon Pavel, Frizerski salon Katja, BM Zavese, ManiPediSpa, Restavracija Primula, Gostilna Žogica, Gostilna Termika, Gostilna Pri hrastu, Ošterija Branik, Gostilna Štirna, A.B.C. trgovina, Policijska uprava Nova Gorica, Slovenska vojska, Gasilna enota Nova Gorica, Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca in drugi.

POKLICI

Seznam, ki je pred vami, je namenjen v prvi vrsti učencem goriških osnovnih šol in njihovim staršem, ki so v sklopu projekta Dan promocije poklicev bili vabljeni s strani šole, da si izberejo poklic, katerega bi si učenec želel ogledati. Iz tega razloga vas, spoštovani starši in učenci, vljudno vabimo, da si seznam dobro ogledate in izberete 1 poklic. Glede na to, da bo predstavitev poklica potekala osebno na obratovalnicah podjetij, je izbor več poklicev naenkrat nemogoč. Z namenom, da bo izbor kar se da najbolj ustrezen, vam v priponkah pošiljamo tudi opise poklicev. Le-te smo razdelili po področjih (poimensko, kot so navedeni naslovi nad poklici) in na ta način so urejene tudi priponke na spletni strani.

Izbrani poklic javite vašemu svetovalnemu delavcu v roku, kot vam ga bo postavil. Na šoli bodo zbirali prijave in nadalje kontaktirali z nami, zato vljudno prosimo, da se roka strogo držite. Zaradi kompleksnosti logistike, vseh prijav, ki bodo prispele po datumu, ne bomo upoštevali. Spodaj torej seznam poklicev in na dnu tudi priponke, kjer lahko pridobite več informacij glede posameznega poklica.

GRAFIKI

Tiskar (m/ž)

Knjigovez (m/ž)

Grafični oblikovalec (m/ž)

CVETLIČARJI

Vrtnar (m/ž)

Cvetličar (m/ž)

TRGOVCI 

Prodajalec (m/ž)

Trgovski poslovodja (m/ž)

Specialist v marketingu (m/ž)

Vodja nabave (m/ž)

Spletni prodajalec (m/ž)

LESARSTVO

lesar (m/ž)

PROMET

logistik (m/ž)

voznik tovornjaka (m/ž)

prometnik (m/ž)

GRADBINCI

tehnolog na betonarni (m/ž)

geodet (m/ž)

izolater (m/ž)

izvajalec suhomontažne gradnje (m/ž)

upravljavec strojnik betonarne (m/ž)

kamnosek (m/ž)

kipar (kamnosek) (m/ž)

krivilev armature (m/ž)

krovec (m/ž)

zidar (m/ž)

tesar (m/ž)

tehnik za gradbeništvo (m/ž)

delovodja gradbeništva (m/ž)

polagalec keramičnih ploščic (m/ž)

slikopleskar (m/ž)

vzdrževalec cest (m/ž)

upravljalec žerjava (m/ž)

asfalter (m/ž)

vodja projektov v gradbeništvu (m/ž)

statik (m/ž)

inženir gradbeništva (m/ž)

inženir gradbeništva za komunalne gradnje (m/ž)

inženir za varnost pri delu (m/ž)

arhitekt (m/ž)

dimnikar (m/ž)

upravljalec avtodvigala (m/ž)

ENERGETIKA IN INŠTALACIJE

vodovodar (m/ž)

monter vodovodnih naprav (m/ž)

inštalater strojnih inštalacij (m/ž)

montažer klimatskih naprav in toplotnih črpalk (m/ž)

razvijalec strojne opreme (m/ž)

tehnični prodajalec (m/ž)

testni inženir (m/ž)

ELEKTRO

elektrotehnik (m/ž)

fizik (m/ž)

elektro inženir (m/ž)

INFORMATIKA IN RAZVOJ

razvojnik (m/ž)

ERP svetovalec (m/ž)

inženir računalništva in informatike (m/ž)

sistemski administrator (m/ž)

spletni oblikovalec (web designer) (m/ž)

varnostni inženir (m/ž)

programer (m/ž)

FRIZERJI

frizer (m/ž)

TEKSTILCI

modni oblikovalec (m/ž)

oblikovalec unikatnih oblačil (m/ž)

KOZMETIKI

kozmetiki (in drugi poklici branže) (m/ž)

GOSTINSTVO IN TURIZEM

receptor (m/ž)

kuhar (m/ž)

natakar (m/ž)

barman (m/ž)

kuharski chef (m/ž)

slaščičar (m/ž)

sobar/ica (m/ž)

turistični vodič (m/ž)

manager hostla (m/ž)

AVTOSERVISERJI

avtoklepar (m/ž)

avtomehanik (m/ž)

kontrolor na tehničnih pregledih (m/ž)

SLOVENSKA VOJSKA

vojak (m/ž)

POLICIJA

policist (m/ž)

GASILCI

gasilec (m/ž)

KOVINARJI

ključavničar (m/ž)

mehatronik (m/ž)

ZDRAVSTVO

zdravnik (različne specializacije) (m/ž)

delo v laboratoriju (različni poklici) (m/ž)

zdravnik radiolog in inženir radiologije (m/ž)

logoped (m/ž)

psiholog (m/ž)

specialni pedagog (m/ž)

delovni terapevt (m/ž)

fizioterapevt (m/ž)

delavec na področju zdravstvene nege (diplomirana medicinska sestra, diplomirani zdravstvenik, srednja medicinska sestra, zdravstveni tehnik) (m/ž)

Centralno Instrumentalna Služba (CIS)

Farmacevt (m/ž)

 

 

 

Priponke

PriponkaVelikost
PDF icon AVTOSERVISERJI224.04 KB
PDF icon CVETLIČARJI in VRTNARJI188.13 KB
PDF icon ELEKTRO DEJAVNOST194.91 KB
PDF icon ENERGETIKA in INŠTALACIJE255.66 KB
PDF icon FRIZERJI177.23 KB
PDF icon GASILCI174.04 KB
PDF icon GOSTINSTVO in TURIZEM258.8 KB
PDF icon GRADBENA INDUSTRIJA242 KB
PDF icon GRAFIKI181.91 KB
PDF icon INFORMATIKA in RAZVOJ206.63 KB
PDF icon KOVINARJI181.58 KB
PDF icon KOZMETIKI180.24 KB
PDF icon LESARJI174.01 KB
PDF icon POLICIJA173.86 KB
PDF icon PROMET182.81 KB
PDF icon SLOVENSKA VOJSKA181.68 KB
PDF icon TEKSTILCI180.45 KB
PDF icon TRGOVCI190.19 KB
PDF icon ZDRAVSTVO293.38 KB