Otvoritev nove etnološke zbirke na domačiji Koglot

OTVORITEV JE PRELOŽENA ZARADI SLABE VREMENSE NAPOVEDI

16.09.2022
19:00
Vinarstvo Koglot Vrtojba

OTVORITEV JE PRELOŽENA ZARADI SLABE VREMENSE NAPOVEDI

Ena od zaključnih aktivnosti projekta LAS V objemu sonca - DEDIŠČINA SZI KAŠČE, je postavitev in seveda otvoritev nove etnološke zbirke. 

Na domačiji Koglot v Vrtojbi bo otvoritev nove etnološke zbirke v petek, 16. septembra ob 19. uri. Pokukajte v preteklost.

Sredozemsko podnebje in ugodna obmejna lega je od nekdaj dajala kruh številnim kmetom na območju Vrtojbe, ki so nekoč oskrbovali mestno gospodo v Gorici s pridelki iz domačega vrta. Danes je ostala le še peščica kmetov, ki vztraja pri delu na domači zemlji. Eden od teh je tudi gospod Zorin Koglot, ki je na svoji avtentični kmetiji ohranil edinstveni stari kotel za žganjekuho, ki še danes služi svojemu namenu. V prostorih, kjer se nahaja kotel, je urejena manjša etnološka zbirka, z orodji ter predmeti iz nekdanjega vsakdanjega življenja.

Muzejska zbirka je vzpostavljena v okviru projekta »Dediščina szi naše kašče – nova etnološka zbirka«, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Otvoritev bo potekala v sklopu Boreljade 2022, kjer se bo več dogodkov zvrstilo od 16. do 18. septembra 2022. Več na letaku.