STROKOVNA EKSKURZIJA V DUBAJ - EXPO 2020

za obrtnike in podjetnike prvič v soorganizaciji

Območnih obrtno-podjetniških zbornic Novo mesto, Nova Gorica in Maribor

od 6. do 11. marca 2022

06.03.2022
Dubaj - Združeni arabski emirati

Prvič smo v soorganizaciji Območnih obrtno-podjetniških zbornic Novo mesto, Nova Gorica in Maribor organizirali strokovno ekskurzijo, ki je prinesla mnogo novih poslovnih vezi, spoznanj ter novih prijateljstev. Poleg spoznavanja s svetovnimi trendi na svetovni gospodarski razstavi in čudenja nad futurističnimi zamislimi Arabcev, je bila ravno to največja dodana vrednost potovanja, ki je znova dokazala, da smo povezani »Skupaj močnejši«.

 

Ekipa tridesetih obrtnikov in podjetnikov, članov OOZ Nova Gorica, je v marcu 2022 obiskala mednarodno svetovno razstavo EXPO 2020 v Dubaju, obisk dežele presežkov pa je izkoristila tudi za ogled arhitekturnih mojstrovin Dubaja in Abu Dhabija, obisk podjetja najuspešnejšega podjetnika v Zalivu, Ivana Fornazariča iz Vogrskega ter doživetje v puščavi.

 

Med intenzivnim programom, ki ga je vodila turistična agencija Kompas, so se vezi med goriški obrtniki in podjetniki še bolj prepletle in utrdile, prav tako pa tudi med predstavniki vseh treh OOZ. Bili smo najštevilčnejša ekipa treh zbornic (preko 90 oseb), zato smo zastavo OOZ NG ponosno razvili na najvišji stolpnici na svetu - Burj Khalifa 828 m, ob obisku podjetja najuspešnejšega Slovenca v Dubaju, ob obali Perzijskega zaliva, sredi puščave ter ob arhitekturnih presežkih Dubaja in AbuDhabija, kjer je meja le nebo.

 

Na EXPO 2020 se predstavljajo skoraj vse države sveta, zato v tem trenutku zares predstavlja središče sveta, vizij in prihodnosti. Letos še posebej izstopa ogled slovenskega razstavnega paviljona, ki je presežek v mnogih pomenih. Slovenija se predstavlja z geslom Slovenia. Green and Smart Experience, s čimer poudarjamo trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat našega gospodarstva. V slovenskem paviljonu smo doživeli prijeten sprejem in ga zapustili navdušeni nad odlično predstavitvijo Slovenije. V dobrih petih mesecih je Slovenija na svojem paviljonu gostila že skoraj pol milijona obiskovalcev.

 

Dubaj predstavlja dva svetova popotniških užitkov. Izjemen futuristični svet arhitekturnih presežkov (Dubaj marina, najvišji stolp na svetu Burj Khalifa, nova arhitekturna ikona Dubai Frame, Museum of Future, Dubai Eye ter številna nakupovalna središča Dubaja) ter tradicionalni svet starega Dubaja v predelu Deira, ki ga zaznamujejo mošeje in tradicionalne tržnice. Obenem pa nekako tekmuje s presežki prestolnice Abu Dhabi, kjer nas sta med drugim navdušili »zlata« Predsedniška palača ter Mošeja Sheikh Zayed.

 

Zelo nas je razveselilo tudi, da nas je v Dubaju v svoji tovarni sprejel Ivan Fornazarič z Vogrskega, ki je najuspešnejši slovenski podjetnik v Zalivu. Njegovo podjetje Gorica Group s sedežem v Dubaju, ki izdeluje priključna vozila, zaposluje okrog 1.000 ljudi. Njegovi trgi so zalivske države, kjer priložnosti vidi tudi za slovensko gospodarstvo. Pred razpadom Jugoslavije je bil predstavnik novogoriških Vozil v Kuvajtu, po iraški okupaciji te države pa so se preselili v Dubaj. »Potem se je Slovenija odcepila od Jugoslavije in socialistično podjetje je šlo v propad, tako da sem moral preživeti,« se spominja Fornazarič. Odločil se je za nadaljevanje podjetniške poti v zalivskih državah. V četrt stoletja so se iz trgovskega razvili v proizvajalca priključnih vozil. Delajo tovorne prikolice, mešalce za beton, tako imenovane hruške, smetarske tovornjake, imajo novo tovarno za izdelavo hladilnikov za prevoz hrane, začenjajo proizvodnjo aluminijastih cistern. Gorica Group ima štiri podjetja v treh državah. Večino dejavnosti opravijo v Združenih arabskih emiratih, katerega pomembno središče je Dubaj, podjetji pa imajo še v Omanu in Katarju.

 

Strokovna ekskurzijo je vseskozi spremljala dobra volja in smeh ter izjemna energija, ki se razvila med udeleženci, ob odlični organizaciji in vodenju. Nepozabna pa bo vsekakor ostala tudi adrenaliska vožnja po sipinah, jahanje kamel in obisk beduinske vasi ter tradicionalna večerja.

»Shukran« OOZ Novo mesto ter OOZ Maribor za skupno organizacijo!

 

Sledite našim objavam, kmalu bomo organizirali še kakšno druženje!

 

Galerija fotografij